Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

bevezető
A-Z lista
viszonylatok
forrásmunkák

régi képek

a készítőről
levél írása

blog

   
 
Villamosok.Hu
A 9-es villamos megszüntetésének ideiglenes szüneteltetése, 2001. november 1.

Ez most kivételesen nem tipikus "elvesztett sínek" oldal lesz, mivel a 9-es villamos utolsó útvonalának (Batthyány tér - Budafok, Városház tér) vágányain a mai napig közlekednek villamosok (19+47). A képek apropója a BKV 2001. november 1-ei "ajándéka" volt, ezen a napon ugyanis a járat megszüntetésének 15. évfordulójának tiszteletére egy M+P+M UV szerelvény fél napig 9-esre táblázva közlekedett a fentebb említett útvonalon, Veperdi Tamás szervezésében. Szerény nyomott véleményem szerint - melyet, kérlek Tamás, ne vegyél figyelembe :) - kicsit furcsa valaminek a megszüntetését spontán feltámadással ünnepelni, de sebaj, az ilyesmire akkor is el kell menni!

A 3822+5805+3808 szerelvényre a Batthyány téren szálltam fel, de mivel belülről kifelé nehezen fotózhattam volna le, így az első képet már a budafoki végállomáson készítettem. Itt éppen a kihúzóvágányra áll be az UV. Sajnos egy előző esti fotóséta miatt a gép sötétben optimális beállításon maradt, én meg nem vettem észre ezt, úgyhogy a képek nagy része zisis és beégett lett - itt és az elkövetkezőkben a még leginkább használható darabok lesznek láthatóak...

Végállomási csendélet fényképezőkkel.

... és már jön is vissza a szerelvény. Elég sokan csodálkoztak a 9-es viszonylatszám láttán, de általában mind örültek, sőt, volt aki meg is kérdezte, hogy "most akkor majd ugye a 43-ast is újraindítják? mert kéne nagyon!". Ajánlom ezt a várostervezők szíves figyelmébe.

Visszafele menet a budafoki elágazásnál HáBé éppen elgázoltatni készül magát a menetrendszerint közlekedő 41-essel egy fotó kedvéért :)

Három UV az elágazásban. Sajnos épp ekkor sütött ki a Nap - pont szemben, úgyhogy a kompozíciót elmosta a fényáradat, amit csak rosszabbá tett az ISO400-as beállítás.

A történelemhamisítás pillanata: 9-es villamos és VT-Transman 114-es busz egy képen :)

Az emlékszerelvényen SzigDani, és más lelkes egyének által készített cetlik hirdették, miről is van szó.

Milyen furcsa, senki se háborodott fel, hogy minek ide ez a villamos...

Tacepao tapétaként.

És már vissza is érkeztünk a Batthyány térre. Nekem a póttal a Lánchíd alatti alagútban való utazás tetszett a legjobban, mostanában ez ritkaságszámba megy...

Szegény 5806, már 62 éves!

Oldaltábla 1.

Oldaltábla 2. Szomorú, hogy nem csak maga a 9-es villamos viszonylat az, ami nem létezik a táblán jelzett járatokból, hiszen szintén megszűnt a piros 86-os, a 10-es buszok, a 116-os, stb. Ha egyszer rendeznének egy emléknapot, amin az összes megszűntetett busz- és villamos viszonylaton közlekedne egy-egy jármű, lehet, hogy üresen maradnának a kocsiszínek...

Az emlékszerelvény.

3808 és az eredeti táblák, melyek magángyűjteményekből kerültek oda. Az oldaltáblák BKV munkatársak segítségével készültek el.

UV és a Parlament. Mindkettő régi, de az egyik legalább működik :)

The show must go on: a 9-es elindul következő körére, közben egy 19-es érkezik a végállomásra.

Ez már nem a 9-eshez tartozik, de az előző képen látható 19-es  szerelvény egyik kocsijának pályaszámfestése, nos... elég furcsa... az elején...

... és az orrrész (Gyurrrrrrika okos) oldalán. Hátul már rendes sablonbetűk láthatók. Hogy ez mitől lehetett...

Beszámolómat egy hatásvadász vágóképpel zárnám :)


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra