Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Barcelona hajói

Na jó, a cím felettébb fellengzős, hiszen csupán néhány hajót fogok mutatni, melyek valahogy keresztezték utunkat Barcelónában (merthogy nem csak villamosokból áll a világ!).

Kezdeném rögtön Rianna kedvencével, ezzel a kétárbócossal. Sajnos analfabéta vagyok a hajók világában, úgyhogy meg se próbálom kideríteni, miféle járgány is ő pontosan. Mindenesetre nem csúnya.

Aztán rögtön ugorjunk is egy-két nagyságrendet: a Carnival Freedom nevű bárka eme fotó készítésekor alig négy hónapos volt. Valahol hihetetlen, hogy a személyzet több mint ezer fős rajta. Igaz, csak az utasoknak 13 emelet (bocs: fedélzet) van rajta!

A szintén panamai regisztráció alatt hajózó MSC Musica sem egy kimondott Hapci motoros :)

A dallamos nevű Costa Fortuna sem marad el méretben a másik kettőtől. Ha jól látom, ő olasz zászló alatt hajózik.

Ez a kép kérem a mentő- és partraszálló... izé... csónakok(?) méretét mutatja. Fölöttük meg az úszó szálloda külső szobáihoz tartozó erkélyek. Azért érdekes lehet egy ilyennel bejárkálni a világot. Egyszer kipróbálnám!

Persze a hajók többsége errefelé nem óriáscirkáló volt, hanem szállítóhajó, mint ez a konténeres. Vajon hány vonatnyi konténer fér egy ilyen bárkára?

Ez nem tudom, milyen hajó. Lehet, hogy csak szimplán egy komp, de én akkor is klasszul elképzeltem, ahogy lenyitják azt a csapóhidat hátul, és kiúsztatnak belőle valami szuper kutató-tengeralattjárót :)

Asszem a vizi utak motorosfutárai a szörfösök. Ez a kettő tudniillik a kép készítése pillanatában éppen előttünk húzott el keresztben. A valóságban még közelebbnek éreztem őket, mint az a fotóról látszik. A kirándulóhajónk kapitánya mindenesetre nem lassított, ő úgy látszik hozzá volt szokva az ilyesmihez.

A Montjuix oldalából fotóztam ezt a masinát. Lehet, hogy ő csak egy átkelőhajó errefelé, de helikopterleszálló fedélzete azért neki is volt.

A képen sajnos nem látszik (maximum abból, hogy kicsit be van mozdulva), de ez a hajó itt éppen tolat. Szabályszerűen "sebességből" ipszilonozott be móló mellé, rükvercbe vágta magát, és pár perc múlva már gördültek is ki belőle a kamionok. Hogy mennyi időbe telhet így megtanulni kezelni egy ekkora vasat, azt nem tudom, de le a kalappal a hajósok előtt!

Th...th...th...that's all folks :)


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra