Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Életképek 17. I. oldal
avagy 2003. július-augusztus-szeptember

Elmúlt a nyár, ideje rendezni az elmúlt hónapok legérdekesebb pillanatait megörökítő fotókat! No meg megtűzdelni néhány nem annyira legérdekesebbel, hogy azért az összkép szép színes legyen :)

Júliusban többször is fotóztam a 4/6-os járatok budai szakaszán. No, nem csak a villamosok miatt, hanem mert így végre lett képem a Bogdánfy-Irinyi sarkon álló irodaházról is, melyet egy, az utóbbi években sajnálatosan elhanyagolt park helyén építettek. Egy kicsi még fennmaradt a parkból, de "szerencsére" már ott is elkezdtek építkezni. Még jó, hogy a politikusok állítják, hogy nem csökken a zöldterületek mennyisége Budapesten, mert így legalább nem ijedek meg, amikor azt látom, hogy csökken a zöldfelületek mennyisége Budapesten!

Na jó, beszéljünk inkább a villamosokról! Valami pozitívat kellene írnom a morgós bevezetés után! Megvan: ottjártamkor a 6-os kitérőjét a járművezetőknek váltóvassal kellett átbillenteniük, mert a segédvezetékes állítás nem működött. Szerencsére egy igazán nem túl forgalmas viszonylatról van szó, ahol nem gond, ha a vezetőnek kézzel kell váltót állítania.
Huh, ez se sikerült túlzottan pozitívra...

Beszéljek inkább a máris cakkos gömbsüvegsorról? Úgy tűnik, itt nehezebb járművek vágtak át rajtuk, ettől pedig letöredezett a tetejük.

És ha már itt vagyunk, megfigyelhető egy új tendencia: a nagykörúti csatolt ICS-k oldaláról tenyérnyi foltokban hámlik a festék...

... ennek ellenszere pedig nem az újrafényezés, hanem a teljes-szekrényes hirdetés. Illetve nem teljesen "teljes-szekrényes", mert a villamosok eleje és vége kimarad, bizonyára azért, hogy még csúnyább legyen az összhatás. Az ilyen hirdetések jó egy évtizede már egyszer hódítottak, azután ki lett találva, hogy ilyen nem lesz, most pedig mégis lettek. Egyébként ez Bécsben is pont így zajlott le. Ja, a fentebbi képen a két Lay's Chips-es hirdetés egyike.

Szerintem az előbbinél sokkal jobban sikerült a Zöld Pardon szórakozóhely hirdetése...

... és bár a legtöbbek szerint gagyi, oldalról a HP villamos is érdekes látvány. Én szívesen kipróbálnám, hogyan néznek ki a budapesti villamosok teljesen fehérben! Szerintem az ilyen teljesfestés sokkal jobban néz ki, mint a hagyományos, ablakok alá ragasztott foltokban alkalmazott reklám. Az más kérdés, hogy - amint az ezen a képen is látszik - jó lenne, ha a gépek orr-részét nem hagynák ki.

És egyre több ilyen hirdetés lesz! Ez itt egy Oroszlánykirályos villamos, de van PANAMA Jack-es és Actival-os is ezen sorok írásakor. Nem, nem kapok pénzt ezen cégek nevének leírásáért - sajnos :)

Kikapcsolódásként valami egészen más: TW6000-esek a Mexikói úton. Mindennapos látvány...

... akárcsak az UV-k a Vásárcsarnok előtt.

És most megint valami más: a férfi, akinek magnó van az orrában! Ja nem, az egy Monty Python jelenet címe! Ez itt igazából egy Muki, Ferencvárosnál.

Ez pedig egy másik, a Sörgyárnál, egy MÁV M44 mozdony társaságában.

Persze nem ok nélkül járt a Muki a Sörgyárnál:

UV és MUV kocsikat vitt a fémfeldolgozóba! A múzeumi célra az utolsó pillanatban félretett 3430-as kivételével a teljes MUV sorozatot elbontották, néhány héttel később pedig két tanuló-UV is csatlakozott hozzájuk a mennyei vágánymezőkön.

Látványos, de szomorú: selejtmenet a 37-es villamos töltésén.

Folytatás: a Haller utca felújítása, Csufi a 24-esen, T5C5K a 61-esen, Pesterzsébet


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra