2022: újra Mk48-as jár a Gyermekvasúton!

2020-ban örömmel adtam hírt arról, hogy "új" járművel bővült a Gyermekvasút állománya: egy Mk48-as dízel-hidraulikus mozdonnyal. A típusból dolgozott itt néhány példány a hatvanas években, de nem igazán váltak be. Viszont mégiscsak a hazai kisvasutak egyik legmeghatározóbb járművéről van szó, úgyhogy egy példánynak mindenképpen helye van a Budai-hegységben!

Próbamenet

Amikor először láttam "vonalon", még próbajáratozott. Elvileg a Széchenyi-hegyig el kellett volna jutnia, de végül visszafordult Szépjuhásznétól. Sebaj, jól állt a Hárs-hegy oldalának is a gép, nem?

Annak idején ezek a mozdonyok zöldre voltak festve, és egyesek Spenótnak becézték őket. Később pirosak lettek, úgyhogy ők lettek a Piros Spenótok.

A próbavonat szerelvényét egy '49-ben Győrben gyártott kocsi alkotta, mely hosszú élete során megjárta Tolnát-Baranyát - de Borsodot és Bács-Kiskunt mindenképpen. Mivel néhány hónappal korábban készült el a felújítása, gyönyörűen nézett ki.

Barátságos, de kicsit bamba tekintete van ennek a mozdonynak :)

És itt már Hűvösvölgyben várakozik a fűtőház felé menet a próbaszerelvény. Egyátalán nem tűnt szokatlannak a látvány, pedig nem sok képet láttam eddig úttörővasutas Mk48-ról. A jelenlegi mozdonyokat - az Mk45-ösöket - "kis nagymozdonyként" kategorizálnám be, az Mk48-as viszont egy "nagy kismozdony".

Különvonattal

Június elején egy külföldi vasútbarátok által megrendelt különvonat élén láttam újra a gépet, ...

... melyet a C50-es is elkísért. Az összeállítást idáig a 48-as húzta, ...

... mely aztán félreállt, a C50-es pedig elment egy rövid körre a Weitzer-kocsival Virágvölgyig.

Tudom, hogy az oldal címében a Pirosspenót típusjelzése szerepel, de nem tudom kihagyni ezeket a C50-es képeket!

A kis kilátókocsit egy menetrendszerinti vonat hozta fel, de visszafelé már a kismozdonyok mögött ment.

És ha már ott voltam, be kellett kukucskálnom a zöld kocsiba is, mely a XX. század elején épült. Még mindig nem tudom megemészteni, hogy míg gyerekkoromban egyforma mozdonyok (az Mk45-ösök) kétféle kocsit (nyitott és zárt középbejáratúakat) húztak, addig most ennyiféle régi járművel lehet találkozni!

Van, aki a rövidebb vége felől szereti fotózni ezeket a masinákat, nekem a "hosszabbik orra" jön be.

Az imént látott járművek együtt mentek vissza Hűvösvölgybe, ...

... ahol várakoztak annyit a peron mellett, hogy csináljak róluk pár fotót.

Beugró

Egy őszi napon a jó idő miatt a szokásosnál jóval többen akartak kisvasutazni, olyannyira, hogy a Ganz nosztalgia nem lett volna elég hozzájuk. Előkaptak hát egy plusz kocsit, meg egy plusz mozdonyt, hogy meg is mozduljon az egész. De nem ám Mk45-öst, hanem az Mk48-ast, hogy én is örüljek :) Sok lehetőségem sajnos nem volt a rendhagyó szerelvény megörökítésére, de azért egy kemény egyperces videó kijött belőle:

Őszi idill

A próbajáratozás, különvonatozás és spontán beugrás után késő ősszel végre menetrendileg betervezve is járt néhány napig a gép. Idén már sokadszorra Virágvölgyhöz gyalogoltam ki fotózni az egyik ilyen napon; mostanában valahogy mindig a gyerekkoromban még "Előre" névre hallgató helyen kötöttem ki. A Gyermekvasúton minden állomásnak más hangulata van, jelenleg ez a kedvencem.

Ezen a hétvégén halloween-vonat is közlekedett, különkocsival, hogy még érdekesebb legyen a forgalom.

Ilyenkor már korán sötétedik, de azért még maradtam egy sort, majd a fotótúra végén megjutalmaztam magam egy sajtos-tejfölössel a klasszikus hűvösvölgyi lángososnál. Gyerekkoromban nagyival nyaranta tipikus program volt, hogy feljöttünk Hűvösvölgybe, ettünk egy lángost, nagyiék ittak egy sört, átgyalogoltunk a Nagyrétre, visszajöttünk, felültünk az Úttörővasútra, majd az út végén a fogaskerekűvel visszamentünk a városba. Évekkel később aztán randevús kirándulásokon még mindig ott volt a lángosos... és most is ott van. Más üzemelteti már, de még mindig finom: elmondhatatlanul jó a félnapos fagyoskodás után benyomni egy forró lángost :)

Természetesen videóztam is - mondjuk a képstabilizálást valahogy sikerült kikapcsolnom, de sebaj! Kicsit többször is járhatna a gép, mert nagyon tetszik itt látni. Teljesen stimmel a videó végébe belehallatszó vélemény, miszerint "de aranyos kis vonat"!


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez