Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 


Jegyek: Kéregjegyek 2.

Az előző oldal: Kéregjegyek 1.

Mivel a történeti ismertető megvolt a múltkor, illetve mert ezen sorokat egy fülledt péntek éjjel írom, amikor nincs kedvem túl sokat komolykodni, szimplán csak mutatok pár további klassz kéregjegyet a gyűjteményemből.

A múltkor mutatott "keretes" francia jegyekre hasonlítanak a fentebbi, portugál jegyek. Sajnos nem tudom, hogy a színek mit jelentenek, de így egymás mellett pompásan néznek ki :)

Ehhez képest ezek a dán jegyek legalábbis lehangolóak. Amúgy "ők" retúrok, be is vannak perforálva a kettétépéshez.

A norvég vasutak kéregjegyei eléggé régimódiak azzal a logóval (tényleg, Rupsi nem Észtországban van? ezek szerint ez egy nemzetközi jegy lenne?). Jobbszélen a végletek láthatók: a Paradicsom és a Pokol. Jó kis településnevek :)

Svéd jegyem csak ez a kettő van, itt, baloldalt. Ezek már géppel lettek kiadva (nem előre nyomtatták rá a dolgokat), a jobboldali ráadásul egy biciklisjegy. A jobboldali kettő egy jókora ugrást jelent térben, lévén olasz eredetűek.

És legyen egy kis Közép-Kelet-Európa is: ezek a lengyel kéregjegyek elég kiábrándítóak - olyan össze-visszák. A jobboldali itt is géppel lett kiadva.

Valamiért úgy alakult, hogy cseh, szlovák, illetve csehszlovák jegyből elég sok került hozzám. Ha esetleg valakinek ilyesmire fáj a foga, egyiket-másikat szívesen elcserélem magyar kéregjegyekre! Sajnos a jegyekről nem sokat tudok... a bal szélen levő a Tátralomnic és Kőpataki tó közti lanovkára szól, a mellette levő pedig vélhetően a Tátrai Villamosvasútra. A középső hátoldalán a hét napjai láthatóak, lehet, hogy ez hetijegy? (KZsoci kolléga segített: az, kétirányú, dolgozó hetijegy) Jobbszélen valószínűleg egy vasúti rendezvényre szóló kombinált jegy+belépő van.

A csíkosak gyorsvonati pótjegyek, a jobbszélső pedig megint egy gépes kéreg. Érdekes a félárúságot jelentő fekete pötty, benne az "1/2" jelzéssel.

Itt csak a színeket igyekeztem összeválogatni :) Ami figyelemre méltó: míg nálunk a mai napig hagyományos lyukasztóval lyuggatják ki a jegy hátán levő hónap és nap adatokat, a csehek már a hetvenes években (és valószínűleg már régebben is) dátumos domborbélyegzőt használtak.

Még három "gépes" jegy északi szomszédainktól, plusz két fura szerzet. Az egyik nosztalgia cucc ("Nyugat-csehországi vasúti nosztalgia - 100 éves a Tršnice-Luby u Chebu helyi érdekű vasút"), a másik pedig (a száma miatt) egy mintajegy. Utóbbi érdekessége, hogy ECU-ban van az ár ráírva (az ECU az euro elődje volt, egyfajta virtuális valuta, amiben számoltak, de amivel nem lehetett boltban fizetni).

A jelek szerint Cshgszlovákiában is német volt a helyjegyek második nyelve ("Platzkarte" - nálunk is a mai napig lehet olyan helyjegy-fecnit kapni, amin ez van).

És most kicsit kavargunk: az eddigi jegyek többségén "Kcs", azaz csehszlovák korona volt az árnál feltüntetve. Ezeken viszont "Kc" van, ami Szlovákia különálláságára utalhat. Az első háromnál ez kicsit furcsa, hiszen azok az 1930-as évekből valók; az utolsó kettő viszont Csehország és Szlovákia szétválása utánról. És egy kis történelem is van az egészben: bár még jócskán a müncheni konferencia előtt járunk, a jegyek cseh előlapján túl a hátoldalon németül is ott vannak a jegy adatai.

És ez itt már a közelmúlt: cseh kéregjegyek a kilencvenes évekből. Nem tudom, hogy van-e még ilyen náluk; Szlovákiáról mindenesetre azt hallottam, hogy idén év elején megszüntették a kéregjegyeket.

És az oldal végére néhány egzotikum: két thaiföldi, egy török, és egy dél-afrikai kéregjegy. Ezeken is láthatunk néhány érdekes alakú lyukasztást. No meg azt, hogy az öreg Edmondson jó munkát végzett, és gyakorlatilag tényleg mindenhova eljutott találmánya, a kéregjegy...

Tovább: osztrák, svájci, holland kéregjegyek, és még ez+az


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra