A Márnemmoszkva tér átépítése (6)

Előző oldal

A csatolt Ganz a nyári kiiktatás kezdetéig járt a Nagykörúton, nosztalgikus látványt nyújtva.

Egy májusi estén a próbázó villamosok egy része a Jászai Mari tér és az új végállomás közt keringett, eközben a 4/6-os a Vérmező utca alatt forgott (lásd jobbra), ami érdekes látvány volt.

A tér ekkor már majdnem kész volt, a megállókban a Futár kijelzők is működtek, de a végleges megállótáblákat még ideiglenesek pótolták.

Így az oldal vége felé közeledve egyre kevésbé tudok mit a képek és videók alá írni, hisz nagyjából magukért beszélnek... legalábbis remélem.

Az utolsó próbák

Május 9-én nem a villamosok próbáját nézni jöttem, ...

... hanem a tér világításáét, ...

... illetve a szökőkútét. Nem tudom, ezek az elemek hogyan állják majd ki az idő próbáját, de piszok jól néztek ki!

A tér részleges átadása a forgalomnak

Május 10-én a tér nagy részét átadták a gyalogosoknak. A Várfok utcai rámpa le volt zárva, illetve a liftet és a mozgólépcsőt se lehetett még használni, de az emberek elkezdhették belakni a Márnemmoszkva Széllkálmálmánteret.

Víz és beton, fák és beton. Utóbbiak kiválasztása nem teljesen sikerült, egy részüket hamar cserélni kellett. A szökőkútnak van párásító üzemmódja, erre kánikulás napokon valószínűleg szükség is van.

Újabb videó. (Már írtam, hogy kifogytam a magyarázó szövegekből, tessék rákattintani és végignézni:)

Egy kis összehasonlítás: a tér fasori vége régen és most.

Fotóhely az "új" téren is van dögivel, igaz, a fotózható villamosok nagyrészt ugyanazok, mint amiket az elmúlt 36 évben lehetett látni.

És a végeredmény...

És júniusban végre teljesen átadták a teret!

Azért még erős ellenfényben hunyorogva is nehezen lehetne összekeverni a régivel :)

Még a negyvenes években emelt Beszkárt-épület is újnak tűnik, lásd balra. Jobbra: sajnos azok az emberszabásúak is használatba vették a teret, akiknek inkább otthon kellett volna maradniuk :( A gördeszkázás-akadályozó csiga/pénztárca/esernyő/gördeszka-szobrokat viszont üdvözlöm!

És a lassan átalakult térről szóló lassan elkészült oldalt zárjuk le ezzel a júliusi videóval! Egy-két év múlva érdemes lesz megint ránézni a térre, hogy mi vált be, mi nem, és persze hogy mennyire kedvelték meg az emberek. Az én benyomásom az, hogy elég funkcionális, és sokkal jobb hangulatú, mint régen. Igaz, amióta a fonódó villamos megindult, elég ritkán kell leszállnom, legtöbbszor csak átutazom - és jól is van ez így :)


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez