Bevezető Tartalom Újdonságok Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
A BKV Rt. múzeumi megőrzésre félretett járművei, 3. rész
A látogatás létrejöttében nyújtott segítségért köszönetet szeretnék mondani a BKV Rt. Kommunikációs Osztályának!

Második rész: 3612, 7650 és a "Szellem"

Disclaimer: továbbra se szeretném, ha bárki is azt olvasná ki soraimból, hogy van egy csomó régi jármű, melyek félreállítva rozsdásodnak, eldugva a világ elől! Nem. Éppenhogy meg szeretném köszönni a BKV Rt.-nek, hogy ezek a járművek megmenekültek a szétbontástól! A képeken látható kocsik egyébként azóta már nem Kelenföldön vannak.

Ex-BVVV 5005-ös pótkocsi ("N" típus)

Ezt a pótkocsitípust 1912 körül gyártották, a kocsiszekrénye nagyon hasonlít a BVVV akkoriban beszerzett motorkocsijaira. Nem véletlenül, hiszen direkt ilyen céllal terveztették őket. A járgányokat elég sokáig, a hetvenes évek második feléig használták, ez a példány egy filmforgatás kapcsán lett ilyen színűre festve.

A kocsi belseje.


Az 5965-ös UV-pótkocsi

Az "UV pótkocsi" szóösszetétel sokmindent jelenthet: több, egymással rokonságban álló kéttengelyes pótkocsitípust is használtak-használnak az UV motorkocsikkal együtt (5800, 5900, 6000-es sorozat). Ezeket mind a mai napig láthatjuk Budapets utcáin, de volt két pótkocsi, melyek 1956-ban olyan súlyosan megsérültek, hogy újra kellett építeni őket. Kísérletképpen UV alkatrészek felhasználásával tették ezt, ennek eredménye a fentebb is látható 5965-ös kocsi (a másik UVP pótkocsit elbontották).

Mint az látható, nem a megszokott lapos homlokfalat láthatjuk itt, hanem az UV motorkocsik orrészének formáit.

Ettől eltekintve persze az Ep pótkocsi jelleg megmaradt...

A kocsinak nem kis lebillenthető szellőzőablakai voltak (melyeket közben meg is szüntettek a többi pótkocsin is), hanem a motorkocsikéhoz hasonló szellőzőcsatornája, melynek "kopoltyúját" a homlokfal tetején helyezték el.

A teleszkópos dupla ajtó ismerős...

A csapágy...

... illetve annak rögzítése.

A belső tér érdekes egyvelege a pót- és motorkocsi feelingnek...

Az ülések nem falécből voltak összerakva, ezáltal kicsit komfortosabb lehetett utazni rajtuk, bár ez már egy leromlott állapot maradványa a képen, hiszen eredetileg például fénycsővilágítása volt a kocsinak, ennek itt nem látni nyomát.

Az utastér sarkában két indításjelzőlámpa-burkolat porosodik...


A BLVV 1-es számú villamos mozdonya

A HÉV vasutak villamosításának időszakában a társaságok majd mindegyikének voltak a képen láthatóhoz hasonló mozdonyai, melyeket "békának" becéztek. A BLVV 1-es mozdonyát teher- és munkásvonatok vontatására használták.

A járművet 1910-ben gyártották, de utána rendesen bejárta Tolnát-Baranyát, használták többek közt a kisföldalattin tolatómozdonynak, később a Fogashoz került.

A kilencvenes évek végén hozták helyre, ezután a szentendrei múzeumban állt, ahol még belülről is láttam; nem tudom, hogy most miért állt itt Kelenföldön...


Lowry-k

A lowry-k (ejtsd: lőré) kis nyitott teherkocsik. Érdekességük általában eredtükben rejlik, hiszen mivel ezek egyszerű, mondhatni "passzív" szerkezetek voltak, nem ritka köztük a százéves, vagy még öregebb. Némelyikük pedig villamoskocsikból, tehermozdonyokból, pótkocsikból lett átalakítva. A BLVV fentebb látható, 204-es pályaszámú teherkocsija az előbb bemutatott "békához" tartozik, az "szokta volt" vontatni.

Ennek a másik lowry-nak nem sikerült feljegyeznem a pályaszámát...

... erről a harmadikról ellenben csak a pályaszámot megörökítő képem sikerült :) És ezzel be is fejeződött a háromrészes sorozat, remélem másnak is annyi örömöt okozott a képek nézegetése, mint nekem a készítésük!


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra
   
Villamosok.Hu