2015/16-os vasúti vegyesfelvágott (1)

"A blog elszáll, a hampage.hu marad" - újabban az érdekesebb közlekedési dolgokat az évenkénti átlag másfél nagy weboldal helyett sok kis blogposztban szoktam prezentálni. Ez praktikus, mert gyorsabban megvan, mint a weboldal, viszont nehéz utólag keresni benne, és a szöveg is hangulatfüggőbb a szokásosnál - emiatt ragaszkodom a weboldalaimhoz, annak ellenére, hogy nem tudom, hányan kattogtatják végig.

Egy kis kisvasút: Lillafüred
Reggeli helyett: Nohab
Dízelkergetőben a Dunántúlon (Csörgő, Nohab, Szergej)
Még több Csörgő, még több Szergej
Spotterdombi mesék: Kelenföld
Debrecenbe kéne menni (aztán gyorsan hazajönni, hogy jöhessen a következő fejezet)
Szállt a 424-es
Frankfurt am Main Hbf.

A most következő képek és videók egy része már szerepelt odaát, de kisebb méretben, vagy más aspektusból kommentálva: az igazi élményt itt kell keresni ;)

Egy kis kisvasút

Ha valaki arról lelkendezne, hogy látott egy kisvasutat, ami vízesésben folytatódó patak fölött haladt át két alagút közt, biztos Svájcra vagy a Távol-Keletre tippelnénk, pedig Lillafüreden pontosan egy ilyen egzotikus felállás látható, egy már megszűnt szárnyvonal kiágazásának épült deltavágánnyal kiegészítve:

Negyvenedik születésnapomat ünnepelni jöttünk ide - persze jóelőre elterveztem, hogy mennyit fogok fotózni meg utazni, de a 35 fokos hőség megakadályozott a tervek valóra váltásában :)

Végül csak ez a videó készült a kisvasúton, meg pár kép.

Azért jó volt kicsit Mk48-ast hallani!

Reggeli helyett: Nohab

Néhány héttel később egy reggel úgy hozta a sors, hogy a Délinél voltam, és Kelenföldön lett volna dolgom. Mivel épp indult az immár szokásosnak mondható hétvégi Nohabos vonat, úgy döntöttem, "S-Bahnként" fogom használni azt. Igazából persze a történethez tartozik az is, hogy eleve Kelenföldről indultam, és csak azért mentem fel a Fővám téri vágánybeszakadás miatt terelt útvonalon a Széll Kálmán térre járó villamossal a Délihez, hogy ezzel a vonattal jöhessek vissza ;)

Ennyit igazán megért a reggeli kihagyása - ráadásul a peron túloldalán a retró festésű Csörgő állt, amit nyár elején nem tudtunk elkapni a Balatonnál, mert (valószínűleg) elromlott, és másikat küldtek helyette.

2015-ben nem sima kék kocsikat kötöttek a mozdony mögé, hanem a MÁV Nosztalgia Kft. szerintem szép festésű Schlierenjeit... is - mert az étkező azért államvasúti volt.

Dízelkergetőben a Dunántúlon

Bár az előbbi rövid utazásnál még azt hittem, idén nem fogom többet látni a balatoni Nohabot, a nyár utolsó hétvégéjén aztán csak nekivágtunk a Dunántúlnak Ícével.

Balra egy gépmenetes Csörgő Pettend közelében: ez a masina valószínűleg a Délibe tartott Fehérvárról, hogy onnan Tapolcára vigyen egy vonatot. Ha lehet hinni az internet bölcsességének, a 211-esnek beceneve is van: "Fürdős". Aki ismeri az emögött rejtőző történetet, elmesélhetné nekünk, mert ez a név egyaránt lehet találó és sértő :) Jobbra: csak pár perccel az előbbi felvétel után, az ellenkező irányba tartva jött egy másik piros pöfögény is.

Bár alapvetően nem merném magam a Csörgők szerelmesének nevezni (ez az évszázad eufemizmusa), azért csak dízelmozdonyok, tehát érdemes rájuk nyomni a gombot!

Lassan ez a két állatfajta is el fog tűnni: Szili és piros Flirt. Előbbit remélhetőleg korszerűbb gépek (motorvonatok - például Flirtök) váltják le, utóbbit átfestik kékre.

Vegyesfelvágott ennek az átjárónak a környékéről. A legfurább a zárójelenet 14 kocsis "postavonata" volt.

2015-ben a Nohab mellett Szergej is vitt ablakos vonatot a Balatonra - elvileg a 265-ös, gyakorlatban inkább egy százassal karcsúbb kollégája. Én imádtam ez a fotólehetőséget: igenis ezt a mozdonyt is lehet szeretni!

Nagyon laza volt, hogy a videó első jelenetét majdnem lekéstük: a Velencei-tó környékén múlattuk az időt, amikor rádöbbentünk, hogy pár perc múlva indul Szabadbattyányról a vonat. Meg voltunk győződve arról, hogy soha nem érjük utol, de az egyvágányos vonalak standard nyári viselkedésének megfelelően kicsit még várnunk is kellett rá Almádiban :)

És ahogy már írtam, Nohab is volt. Meg rettentő meleg.

Valamiért kevés jó képet sikerült a Nohabról csinálnom - talán a felforrósodott zúzottkő fölött hullámzó levegő, amely megzavarta a fókuszautomatikát, talán a két balkezem miatt :)

Folytatás: Csörgők és még némi Szergej


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez