Network Working Group Request For Comments: 1855 (tétaverzió)
FYI: 28  December 1996 Category: Informational
Mit kell errôl az egészrôl tudni 

Ez a dokumentum az Internet közösség tájékoztatására szolgál, nem határoz meg semmilyen szabványt. A terjesztést nem korlátozza semmi. Megszegését maximum az önkény bünteti. Hamisítani nem érdemes...
 
Összefoglaló

Ez a dokumentum a hálózati viselkedés (Netiquette) alapelveinek egy minimális halmazát határozza meg. A különbözô szervezetek szabadon módosíthatják: saját, hasonló szabályzatuk alapjául szolgálhat; ennek érdekében a dokumentum pontosan meghatározott részekre van bontva, hogy az egyes részeket könnyen megtalálhassák. Magánszemélyek, akár felhasználók, akár adminisztrátorok szintén felhasználhatják alapelvek minimális gyûjteményeként. A feljegyzés eredetilje az IETF Felelôs Hálózati Használat csoportjának munkája.
 
A fordításról

Ez a dokumentum tehát az 1855. sorszámú RFC fordítása, illetve annak Négyesi Károly (chx@cs.elte.hu) által készített fordításának továbbfordítása, kiegészítése Varga Ákos Endre (hamster@hampage.hu) több éjszakájába telt. (Hamster: Unalmamban készült, és még a saját véleményemet sem tükrözi, nemhogy másét. Nem is értem, milyen félelmekkel teli világ ez, hogy minden publikáció többboldalnyi disclaimerrel kezdôdik, és állandó magyarázkodással folytatódik...)
 
Tartalomjegyzék

  1. Bevezetõ
  2. 1 - 1 irányú kommunikáció
  3. 1 - több irányú kommunikáció
  4. Információs szolgáltatás
  5. Válogatott bibliográfia
  6. Biztonsági kérdések
  7. A készítõ címe
1.0Bevezetés

A múltban az Internet-felhasználók nagy része az Internet-tel együtt "nôtt fel", mûszaki tudással bírt, megértette a protokollok és az adatátvitel természetét. Manapság az Internet-felhasználók közösségében egyre többen vannak, akiknek új ez a környezet. Ezeknek a "újoncoknak" ismeretlen ez a kultúra és nincs szükségük a protokollok és az átvitel mûszaki részleteinek ismeretére.

Hogy ezek az új felhasználók gyorsan az Internet közösség részévé válhassanak, ez az írás ismerteti a magatartási szabályok minimális halmazát. Ezeket aztán a különbözô szervezetek és magánszemélyek a saját céljaiknak megfelelôen módosíthatják. A felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy bárki is szolgáltassa nekik az Internet elérést - legyen az egy internet-szolgáltató (ISP), oktatási intézmény, vagy a cégük - annak a szervezetnek valószínûleg megvan a maga szabályzata a levelek és az állományok tulajdonjogáról, arról, hogy mit helyes postázni és küldeni, és hogy miképpen viselkedjünk a hálózaton. Feltétlenül érdeklôdj a helyi illetékes(ek)nél! Ezt az anyagot három fô részre bontottuk:

(Hamster: azt hiszem, nagyon hasznos célzattal készült ez a mû, mégsem érhetett célt, mert túl szûk körben ismert. Érzésem szerint pont azok olvasgatták eddig, akik úgyis tisztában voltak a dolgokkal; akik újonnan "szabadultak rá" a Net-re, azt hiszik, hogy itt mindent szabad, például a sajtó Internettel foglalkozó megnyilvánulásai is ezt a benyomást kelthették bennük. Ezzel tulajdonképpen nem is lenne baj, de a fejetlenségnek sosincs jó vége, valami minimális szabályrendszert ki kellene alakítani, mielõtt az egész hálózat a saját dugájába dõl, vagy rosszabb esetben valamilyen külsõ hatalom dönt úgy, hogy neki jogában áll rendbe szedni a dolgokat, és szabályokat felállítani.)
 
2.0 1 <-> 1 irányú kommunikáció (elektronikus levél, talk)

Az 1 <-> 1 irányú kommunikációt úgy definiálhatjuk, hogy egy ember kommunikál egy másikkal, mintha szemtôl-szembe állnának: egy dialógus. Általában érvényesek az emberekkel való társalgás normál illemszabályai, csak az Interneten még jobban kell ügyelni, mivel hiányzik többek között a metakommunikáció és a hangszín, mint kommunikációs segédeszköz.

2.1 Felhasználói alapelvek

2.1.1 Levelezésnél

2.1.2 A talk

A talk olyan protokollok gyûjteménye, amelyek lehetôvé teszik két ember interaktív párbeszédét számítógépen keresztül.

2.2 Alapelvek rendszeradminisztrátoroknak
3.0 1 <-> több irányú kommunikáció (Levelezési listák, UseNet) 

Amikor sok emberrel kommunikálsz egyszerre, a mail-re vonatkozó szabályok akkor is érvényesek. Végülis nincs nagy különbség aközt, hogy egy embernek írsz levelet vagy sok emberrel kommunikálsz egy cikken keresztül - legfeljebb annyi, hogy így sokkal több embert van lehetôséged megbántani. így aztán különösen fontos, hogy minél többet tudjál a közönségedrôl.

3.1 Alapelvek felhasználóknak

3.1.1 Általános útmutató a levelezési listákhoz és a UseNet-hez

3.1.2 Alapelvek levelezési listákhoz

A létezô levelezési listákról és a hozzájuk való csatlakozásról sokféleképpen találhatsz információkat a Net-en. Természetesen ezen információk mellett szükséged lesz a helyi illetôségûekre is; milyen szabályok vonatkoznak a levelezési listákhoz való csatlakozásra és a postázásra. Általában jobb, ha elôször a szûkebb környezetben kutatsz információ után és csak utána kezdesz az Interneten kutatni. Mindenesetre a news.answers hírcsoportban rendszeresen megjelenik egy lista a levelezési listákról és a csatlakozásról. Bármilyen témában keresel levelezési listát, ez felbecsülhetetlen értékû segítséget jelenthet. Válogatott bibliográfiánkban a [9,13,15]-ös anyagokból is tájékozódhatsz. Persze úgyis naponta jönnek létre és szûnnek meg listák - semmin se csodálkozz!

3.1.3 Alapelvek a UseNet (News) használatához

A UseNet egy világméretû eloszott rendszer, mely a legkülönfélébb témákban való kommunikációra ad lehetôséget. A rendszer hierarchikus, a legfelsôbb szinten a következô témák vannak: sci - tudományos; comp - számítógépes; news - magáról a UseNetrôl; rec - szórakozás, hobbi; soc - szociális; talk - bô lére eresztett, soha véget nem érô beszélgetések (pl. politika); biz - üzleti; alt - bármi egyéb. Az alt fôcsoportba tartozó csoportok olyan értelemben is alternatívok, hogy a létrehozásuk nem megy keresztül ugyanazokon a lépéseken, mint a többi fôcsoportbelieké. Vannak még helyi fôcsoportok, széles körben terjesztettek, mint a bionet, és a saját szervezetednek is meglehetnek a maga csoportjai. Nemrégiben egy "humanities" fôcsoport is létrejött, és várhatóak továbbiak is. A bibliográfiánk [2,8,22,23]-as anyagait érdemes a témában elolvasni.

3.2 Alapelvek adminisztrátoroknak

3.2.1 Általános témák

3.2.2 Levelezési listák 3.2.3 UseNet 3.3 Alapelvek moderátoroknak

3.3.1 Általános útmutató

4.0 Információs szolgáltatások (Gopher, Wais, WWW, ftp, telnet, irc) 

Az elmúlt években robbanásszerûen nôtt a Hálózat néhány új szolgáltatás nyomán. Gopher, Wais, World Wide Web (WWW), Multi User Dimensions (MUD), ez utóbbi objektumorientált verziója (MOO) a legfontosabbak. De ne feledkezzünk meg az iRC-rôl (Internet Relay Chat) sem, ez egyfajta valósidejû tömegcsevegés. Noha egyre nagyobb az esély, hogy megtaláljad azt, amit keresel, a "Vevô védd magad" (Caveat Emptor) elv érvényben marad. (Hamster: Ennek a mondatnak ugyan nem volt sok értelme, de jól hangzik. A megfejtést Küldjétek be felbélyegezett e-mailben, ne felejtsétek ráírni: "Vigyázat, robban!"...) Fentebbiekrôl részletesebben válogatott bibliográfiánk [14,28]-as számú anyagaiban olvashatsz.

4.1 Alapelvek felhasználóknak

4.1.1 Általános útmutató

4.1.2 Útmutató valósidejû interaktív szolgáltatásokhoz (MUD-ok, MOO-k, iRC) 4.2 Alapelvek adminisztrátoroknak

4.2.1 Általános útmutató

5.0 Válogatott bibliográfia

Ez a dokumentum túlnyomórészt a következô mûveken alapul. Ami konkrétan ezekben a mûvekben nem található meg, az az IETF-RUN munkacsoport tapasztalatán alapul.

(Hamster: A következõ címek némelyike mellett URL-ek is szerepelnek. Látszólag jó ötletnek tûnik, hogy ezek mûködõ linkek legyenek, de ellenenõrzési és karbantartási szempontok miatt ettõl mégis eltekintettem...)

[1] Angell, D., and B. Heslop, "The Elements of E-mail Style", New York: Addison-Wesley, 1994.

[2] "Answers to Frequently Asked Questions about Usenet" Original author: jerry@eagle.UUCP (Jerry Schwarz) Maintained by: netannounce@deshaw.com (Mark Moraes) Archive-name: usenet-faq/part1

[3] Cerf, V., "Guidelines for Conduct on and Use of Internet", at: <URL://http://www.isoc.org/proceedings/ conduct/cerf-Aug-draft.html>

[4] Dern, D., "The Internet Guide for New Users", New York: McGraw-Hill, 1994.

[5] "Emily Postnews Answers Your Questions on Netiquette" Original author: brad@looking.on.ca (Brad Templeton) Maintained by: netannounce@deshaw.com (Mark Moraes) Archive-name: emily-postnews/part1

[6] Gaffin, A., "Everybody's Guide to the Internet", Cambridge, Mass., MIT Press, 1994.

[7] "Guidelines for Responsible Use of the Internet" from the US house of Representatives gopher, at: <URL:gopher://gopher.house.gov:70/OF-1%3a208%3aInternet %20Etiquette>

[8] How to find the right place to post (FAQ) by buglady@bronze.lcs.mit.edu (Aliza R. Panitz) Archive-name: finding-groups/general

[9] Hambridge, S., and J. Sedayao, "Horses and Barn Doors: Evolution of Corporate Guidelines for Internet Usage", LISA VII, Usenix, November 1-5, 1993, pp. 9-16. <URL: ftp://ftp.intel.com/pub/papers/horses.ps or horses.ascii>

[10] Heslop, B., and D. Angell, "The Instant Internet guide : Hands-on Global Networking", Reading, Mass., Addison-Wesley, 1994.

[11] Horwitz, S., "Internet Etiquette Tips", <ftp://ftp.temple.edu/pub/info/help-net/netiquette.infohn>

[12] Internet Activities Board, "Ethics and the Internet", RFC 1087, IAB, January 1989. <URL: ftp://ds.internic.net/rfc/rfc1087.txt>

[13] Kehoe, B., "Zen and the Art of the Internet: A Beginner's Guide", Netiquette information is spread through the chapters of this work. 3rd ed. Englewood Cliffs, NJ., Prentice-Hall, 1994.

[14] Kochmer, J., "Internet Passport: NorthWestNet's Guide to our World Online", 4th ed. Bellevue, Wash., NorthWestNet, Northwest Academic Computing Consortium, 1993.

[15] Krol, Ed, "The Whole Internet: User's Guide and Catalog", Sebastopol, CA, O'Reilly & Associates, 1992.

[16] Lane, E. and C. Summerhill, "Internet Primer for Information Professionals: a basic guide to Internet networking technology", Westport, CT, Meckler, 1993.

[17] LaQuey, T., and J. Ryer, "The Internet Companion", Chapter 3 "Communicating with People", pp 41-74. Reading, MA, Addison-Wesley, 1993.

[18] Mandel, T., "Surfing the Wild Internet", SRI International Business Intelligence Program, Scan No. 2109. March, 1993. <URL: gopher://gopher.well.sf.ca.us:70/00/Communications/ surf-wild>

[19] Martin, J., "There's Gold in them thar Networks! or Searching for Treasure in all the Wrong Places", FYI 10, RFC 1402, January 1993. <URL: ftp://ds.internic.net/rfc/rfc1402.txt>

[20] Pioch, N., "A Short IRC Primer", Text conversion by Owe Rasmussen. Edition 1.1b, February 28, 1993. <URL: http://www.kei.com/irc/IRCprimer1.1.txt>

[21] Polly, J., "Surfing the Internet: an Introduction", Version 2.0.3. Revised May 15, 1993. <URL: gopher://nysernet.org:70/00/ftp%20archives/ pub/resources/guides/surfing.2.0.3.txt> <URL: ftp://ftp.nysernet.org/pub/resources/guides/ surfing.2.0.3.txt>

[22] "A Primer on How to Work With the Usenet Community" Original author: chuq@apple.com (Chuq Von Rospach) Maintained by: netannounce@deshaw.com (Mark Moraes) Archive-name: usenet-primer/part1

[23] Rinaldi, A., "The Net: User Guidelines and Netiquette", September 3, 1992. <URL: http://www.fau.edu/rinaldi/net/index.htm>

[24] "Rules for posting to Usenet" Original author: spaf@cs.purdue.edu (Gene Spafford) Maintained by: netannounce@deshaw.com (Mark Moraes) Archive-name: posting-rules/part1

[25] Shea, V., "Netiquette", San Francisco: Albion Books, 1994?.

[26] Strangelove, M., with A. Bosley, "How to Advertise on the Internet", ISSN 1201-0758.

[27] Tenant, R., "Internet Basics", ERIC Clearinghouse of Information Resources, EDO-IR-92-7. September, 1992. <URL: gopher://nic.merit.edu:7043/00/introducing. the.internet/internet.basics.eric-digest> <URL: gopher://vega.lib.ncsu.edu:70/00/library/ reference/guides/tennet>

[28] Wiggins, R., "The Internet for everyone: a guide for users and providers", New York, McGraw-Hill, 1995.
 
6.0 Biztonsági meggondolások

Ebben a dokumentumban nem tárgyalunk biztonsági témákat. (Úgyse értenénk, másrészt meg akkor olyan hosszú lenne a file, hogy két héten keresztül töltôdne le...)
 
7.0 A szerzô(k) címe(i)

Eredeti változat:
Sally Hambridge 
Intel Corporation 
2880 Northwestern Parkway 
SC3-15 Santa Clara, CA 95052 
Phone: 408-765-2931 Fax: 408-765-3679 
EMail: sallyh@ludwig.sc.intel.com 
A fordító címe:
Négyesi Károly 
Budapest P.o.box 503 H-1462
Hungary
Email: chx@cs.elte.hu
A továbbfordító címe:
(komolyan azt hitted, hogy ideírom?)
(különben is, rám nem vonatkoznak szabályok:)
(...meg mi értelme van így a neten egy snailmail címnek?) 
(Hmmm, I just love brackets...) 
Azért amennyit tudni szabad rólam: 
Varga Ákos Endre 
Email: hamster@hampage.hu
HamPage: http://hampage.hu/