Bevezető Tartalom Újdonságok Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Szeged, avagy látogatás a Bengálik földjén...
[Click here for the english version]

2000. augusztus 26-án az Index Fórum "Városi és elővárosi közlekedés" című topicjának lakói látogatást tettek Szegeden, a Bengáli néven ismert, kihalófélben levő állatfajta tanulmányozásának céljából. Illetve hát nem csak a házi csuklósokat akartuk megnézni, hanem nagyjából mindent, ami Szegeden vaskereken fut, plusz a trolikat...

A leutazást többségünk vonattal intézte, a pályaudvar előtt már várt minket a 313-314 jelzésű nosztalgiaszerelvény, mely Pesten még a 2569-2573-as pályaszámot viselte. Kicsit furcsa, hogy Szegedre kell mennie az embernek ahhoz, hogy értelmes áron utazhasson egy Füzesi Főműhelyben acélvázasított volt pesti villamossal, de hát ez egy ilyen ország! A kép egyébként nem a pályaudvaron készült, hanem a Dugonics téren, a Domus előtti deltában.

A tujácska belseje így nézett ki, idősebb topictársak rögtön el is kezdtek nosztalgiázni, hogy milyen volt az, amikor ez a kocsi még mondjuk a 8-ason közlekedett. Hát arról már lemaradtam, de természetesen így is feelingesnek találtam! Bár... a különjáratról annyit, hogy a különböző megállások (lámpák, visszafogás, stb) közben egyre több civil is felszállt közénk; volt, aki cél nélkül, csak azért, mert élvezkedni akart, volt, aki utazni. A szerelvény egyébként néhány éve még rendszeresen forgalomban volt kocsihiánykor, így feltűnése csak mérsékelten számított különleges eseménynek. Ami különösen tetszett:  menet közben leültem a villamos lépcsőjére, és csak lógattam a lábam kifelé, az embereket és az utcát bámulva. Nem hiszem, hogy ennél kellemesebben lehet várost nézni, ezennel javaslom a "minden utcába vágányokat!"-program beindítását! :-)

Ez a 314-es vezetőállása, baloldalt a kontrollerrel, középen a fékszeleppel, jobboldalt a rögzítőfék kerekével. A rendkívül összetett műszerezettségnek még része négy kapcsoló és a homokszóró.

A rókusi hurokban kis acélvázasunk beállt pózolni egy "legóvillamos" néven is ismeretes Tatra T6A2H mellé; a csendélet pár ezer kockányi filmen lett megörökítve a topiclakók által.

Rókustól már csak egy gurulásnyira van a SZKT villamos kocsiszín, a hely, ahova a Bengálik meghalni járnak. Szerencsére azért épp elég működőt is láttunk belőlük!

Itt az egyik kedvencem, hatszázkilenceske, érdekes álcázófestéssel. Azért álcázó, mert jól álcázza a villamos bumfordi vonalvezetését.

Így néz ki egy háromajtós "Benga" belülről. Végülis az utóbbi évek alacsonypadlós torzszülötteihez képest kifejezetten átlátható és világos belsővel rendezkedik!

Ez pedig egy háromajtós vezetőállása.

Közbiztonság, avagy nem csak az autók gumijait lopják néha el: ennek a Bengálinak például a teljes alváza eltűnt! Mielőtt elhiszed, gyorsan hozzáteszem, hogy ez egy szerelőműhelyben nem annyira meglepő :-)

Színkavalkád, avagy a kocsiszín belseje. A "bengálisták" itt kiélhették magukat, bár egy Tatra is beszivárgott a mezőnybe.

Az én kedvencem egyébként ez a kései Füzesi-acélvázas munkakocsi, mely igazából egy 1500-as.

A kasztni az 1500-as teleszkópajtós acélvázas szekrényének átépítése: az ablakokat befedték, középre pedig nyitottak egy rakodóajtót. Mit mondjak, kéttengelyesnek jókora darab!

Az SZ6 az SZ5 testvére, őt belüről is megnéztük. A vezetőállás természetesen itt se hasonlít egy régi villamoséra, inkább a jelenlegi Bengáli-hagyományokat folytatja.

A villamosok után a troli-telep felé vettük utunkat, közben persze odafigyeltünk az olyan jelenségekre, mint ez a Bengáli. A trolikról is készítettem fényképeket, de azokat bevallom nem volt kedvem bescannelni, valahogy nem melengették úgy meg a szívemet, mint a sok vaskerekű... Most akkor rasszista vagyok? :-I

Ez itt egy másik Bengáli a felsővezetékrengetegben az Anna-kútnál. Nem tudom Szegedet a típus nélkül elképzelni, érdekes lesz, amikor már ezek lesznek a nosztalgiaszerelvények... Emlékszem, kis koromban Görögországba mentünk nyaralni, és odafele menet átmentünk Szegeden, az egész városból leginkább a "kerekorrú" villamosok látványa fogott meg. Pedig Szeged tényleg szép hely!

Ezen a képen két érdekes jelenséget figyelhetünk meg. Az egyik a 815-ös Bengáli, a másik "division by zero" kolléga, amint éppen megörökíti az előbbit :-)

További Bengáli-képek Baracsy Ákos jóvoltából


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra
   
Villamosok.Hu