Év végi járműkiállítás és gőzösözés a Gyermekvasúton
2022. december 28-29.

2022 remekül sikerült a Gyermekvasúton: elkezdett rendszeresen járni az Mk48-as, újra lett működő gőzmozdony (490,056), sőt, kicsivel később lett még egy (490,039). A jól sikerült évet stílusosan zárták: egy kétnapos járműkiállítással Csillebércen, melyre a gőzösök által vontatott különvonatok hozták az érdeklődőket. Mondjuk én ennek ellenére busszal érkeztem :)

Ahogy látható, rengetegen eljöttek. A napfény viszont mindkét nap mesés volt: hol volt, hol nem volt.

Szórakoztató volt nézni, ahogy a mozdonyok egymást váltották a nosztalgiavonat elején: amint az egyik visszaérkezett a vonattal, a másik ráállt a szerelvény másik végére, az addig dolgozó mozdonyt leakasztották, a másik pedig nemsokára elindult a kocsikkal a Széchenyi-hegy felé. Ezt követően a magányosan maradt mozdony félreállt az egyes vágányra, és amikor visszaért a nosztalgia, a folyamat megismétlődött. Pörögtek, mint a búgócsiga!

Hogy érdekesebb legyen a dolog, az egyik mozdony erre, a másik pedig az ellenkező irányba nézett. Ez itt a 490,039, mely orral Széchenyihegy fele közlekedett, ...

... ez pedig a 490,056, mely orral Hűvösvölgy felé nézett. Aki nem szereti a hátfallal előre közlekedő gőzösök látványát, az egyik mozdonyt az egyik, a másikat az ellenkező irányba menet fényképezhette. Nem tudom, hogy kimondottan a fotósok miatt csinálták-e ezt, de szeretném azt gondolni, hogy igen :)

Nézzünk rá kicsit a kiállított gépekre is: ott volt a C50 a kiskocsival, ott volt az Mk48-as, és külön érdekességként az egyetlen megmaradt Mk49-es is:


A képre kattintva nagyobb méretben fog felugrani

Ő sajnos még mindig nem működőképes, de annyi minden történt mostanában a Gyermekvasúton, hogy kibírunk még néhány évet, mire vonat elején láthatjuk!

Ha az én gyerekkoromban csak fele ennyire érdekes lett volna az Úttörővasút, szerintem ma a MÁV-nál dolgoznék :) De nem volt: akkoriban egyenfestésű Mk45-ösök vittek egyforma nyitott és zárt kocsikat.

Csak engem emlékeztet az Mk49-es az első generációs VW mikrobuszra? Vagy már kérdeztem ezt? Biztos kérdeztem, mert mindig az jut eszembe róla.

A kiállított járművek bónuszként szépek is voltak: csillogtak-villogtak!

Itt az illusztrációja annak, amit írtam, hogy az egyik vonatot errre, a másikat arra volt érdemes fotózni, hogy a mozdonyok orra a "helyes" irányba nézzen: ez a vonat épp Csillebércre érkezik, ...

... ez meg épp elhagyja azt. Itt egyébként a kevés probléma egyike is látható: a környéket nem ekkora forgalomra tervezték, ezért nem volt elég parkolóhely, mindenfelé autók álltak.

Igaz, széles látószöggel amúgy se lehetett volna fotózni, mert mindenütt fotósok várakoztak :)

Legalább annyira jó volt ennyi érdeklődőt látni, mint magukat a gőzösöket! Az viszont nem volt jó, hogy emiatt hosszan kellett sorban állni a büfénél, és elvitték az orrom elől az utolsó pogácsát. Grrrr!

A nem túl acélos napsütés tulajdonképpen jól jött, mert így bármilyen irányba lehetett fotózni.

(Egyébként mondtam már, hogy szeretem az Mk48-ast?)

A nosztalgiavonatok menetrendje úgy volt megcsinálva, hogy a normál vonatok át tudjanak haladni az állomáson. Ezen a fotón mókás, ahogy az újfajta zártárcsák kitakarták az önreklámot a hátsó kocsi végén - de persze lehet, hogy az üzenet tényleg az volt, hogy "egyél te is gyermekvasút" :)

A két nap folyamán a sima vonatokat is volt időm videózgatni.

Az egyik normál vonatban "fénykocsi" közlekedett (lásd az iménti videót), aztán a nap végére az Mk48-as is fénybe borult.

Az utolsó széchenyihegyi menet után a két mozdony együtt vitte vissza a nosztalgia szerelvényt Hűvösvölgybe. Sajnos ennek az indulását nem tudtam videózni vagy fotózni, mert fel is akartam jutni rá :) Hihetetlen sokan akarták ugyanezt tenni: olyan tömeg volt, mint a 6-os villamoson munkanap reggel! A hozzám hasonló (vagy még akutabb) vasútbarátok mellett "civil" családok és baráti társaságok is utaztak velünk, köztük külföldiek is.

És itt egy videó a gőzösökről is, ezzel az oldal végére értünk.

Nem tudom, lejött-e a leírásból, de nagyon jól éreztem magam mindkét nap. Le a kalappal a szervezők elött, ezúton is köszönöm nekik az élményt!


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez